Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Ποια είναι τα αίτια και πως μπορούμε να τα προλάβουμε;

Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι ένας συνδυασμός κληρονομικών και τοπικών παραγόντων των οποίων ο βαθμός ποικίλει κάθε φορά

  • Κληρονομικοί παράγοντες (π.χ 'ένα παιδί μπορεί να κληρονομήσει μι­κρές γνάθους από τη μητέρα και μεγάλα δόντια από τον πατέρα και να δημιουργηθουν με συνωστισμένα (στραβά) δόντια, η στην αντίθετη περίπτωση αραιά δόντια
  • Τοπικοί παράγοντες μπορεί να είναι η η εκτεταμένη καταστροφή των παιδικών δοντιών από τερηδόνα η και η πρόωρη απώλεια τους και αρα απώλεια χωρων για τα δευτερα δοντια βλαπτικοί παράγοντες όπως π.χ η εκμύζηση του δαχτύλου, η πιπιλα, το μπιμπερο όταν διαρκουν πανω από 3-4 ετη, η θεση η το μεγεθος της γλωσσας, ο τρόπος αναπνοής (π.χ «κερατάκια», αμυγδαλές, χρόνιες αλλεργικές ρινίτιδες κλπ).. Όλα αυτά όμως όταν διαγνωσθουν καταλληλα και σταματησούν έγκαιρα, οι ανωμαλίες που δημιουργούνται σύνηθως αποκαθίστονται μόνες τους χωρίς καμιία ορθοδοντική θεραπεία.

Τι είναι Ορθοδοντικές ανωμαλίες και πιοιες οι συνεπειες τους όταν μείνουν αθεράπευτες;

Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της Οδοντιατρικής , η οποία ασχολείται με την διάγνωση , πρόληψη και θεραπεία των Ορθογναθικων και Ορθοδοντικων ανωμαλιων και ακειται από ειδικους Ορθοδοντικους, εκαπιδευμενους σε αναγνωρισμενα τριετη μεταπτυχιακα προγραμματα του εσωτερικου η εξωτερικου.
Οι ανωμαλιες αυτές, ανάλογα με τη βαρύτητα τους και τον συνδυασμό τους μπορούν να επιβαρύνουν την στοματική υγειά, λειτουργία και αισθητική του προσώπου, σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο αύξησης του οργανισμού όπως η παιδική και η εφηβική ηλικία . Επιπροσθετα, ενα φτωχό η δυσμορφικό χαμόγελο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοπεποίθηση η και την αυτοεικόνα του ατόμου με συνέπειες στην κοινωνικότητα και την ενσωμάτωση του ατόμου είτε στην σκληρή παιδική κοινωνία είτε στην ευαίσθητη εφηβεία, είτε ακόμα στον έντονα επικοινωνιακό σύγχρονο τρόπο της ενήλικης ζωής μας.


ορθοδοντικές ανωμαλίες ( δόντια στραβά, στριμωγμένα, αραιά, έκτοπα κλπ)

Τα στρίμωγμενα δοντιών καθαρίζονται δυσκολότερα, με αποτέλεσμα τα μεν δόντια να τερηδονίζονται ευκολότε­ρα τα δε ουλα να φλεγμαινουν (ουλιτιδα) λόγω ανααποτελεσματικής υγιεινής. Επιπλεον Δόντια που προεξέχουν πολύ προς τα εμπρός διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο κατάγματος ή και απώλειας







ορθογναθικες η σκελετικες ανωμαλιες ( όταν οι γνάθοι έχουν προβληματικό μέγεθος, η σχέση με την άλλη γνάθο η το πρόσωπο)

Γναθοι που δεν συκλεινουν καλα μεταξυ τους επιβαρυνουν λειτουργίες τον στομα­τογναθικου συστήματος (ομιλια , μασηση, αναπνοη), την άρθρωση της κάτω γνάθου (κόπωση, τρίξιμο, πόνος), όπως και τα δόντια (με αποτριβές, μετακινήσεις, κλπ).







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου